Case study

Duurzaamheid op de Werkvloer – Hoe HAVEP de Milieu Impact van hun Werkkleding berekende

We hebben het vaak over mode als het gaat om verduurzaming. Maar hoe zit het eigenlijk met werkkleding? Veel beroepen vereisen specifieke werkkleding. Eén kijkje op een bouwplaats of in een fabriek en je weet genoeg - dit zijn érg veel kleren. Precies wat werkkleding producent Havep ook dacht: Dit kan duurzamer.

Apparel & Textile

Kleding is niet het meest duurzame product.

Maar liefst 8% van de wereldwijde broeikasgasemissies in 2020 is afkomstig uit de kledingindustrie.

De productie van de katoen alleen al is verantwoordelijk voor 24% van het wereldwijde insecticide gebruik en 11% voor het gebruik van pesticiden. Dan hebben we het nog niet eens over hoeveel water dat verbruikt wordt tijdens de productie- of tijdens het gebruik van kleding (denk aan al die wasjes).

Echter, betekent dit ook dat als je je kleding op een duurzame manier produceert en verkoopt- je de impact op het milieu al flink kunt verminderen.

En dat is nou precies wat werkkleding producent Havep tot in de details wilde uitzoeken.

Havep: You’ll never work alone

Havep maakt al sinds 1865 kwalitatieve werkkleding (jazeker, dat inderdaad al een flink tijdje). Werkkleding die 100% gepersonaliseerd is op maat van jouw werksituatie. Maar naast het maken van mooie, robuuste werkkleding, streeft Havep naar nog een doel: een positieve impact maken op het milieu.

HAVEP wil dan ook 50% circulair zijn tegen 2025.

Om deze impact te realiseren hebben ze samen met Ecochain de volledige milieukosten van hun hele productieketen in kaart gebracht.

Uitstraling, Comfort, Veiligheid & Verantwoordelijkheid

Om hun milieukosten te verkleinen vindt Havep namelijk dat ze hun verantwoordelijkheid moeten nemen over de milieu impact van hun hele waardeketen. Van grondstof tot gebruiksfase.

Alleen door de hele keten te analyseren weet Havep namelijk pas wat de echte prijs is van hun werkkleding- en hoe ze hun milieu impact zo klein mogelijk kunnen maken.

Zo kun je werkkleding dragen dat niet alleen comfortabel en veilig is, maar ook nog eens verantwoord.

Hoe is Havep hier gekomen? En wat was het resultaat?

Source: www.havep.com

Methodologie

Om de milieukosten (MKI) van Havep’s gehele productieketen te kunnen berekenen is een Levenscyclusanalyse (LCA) uitgevoerd met behulp van Ecochain Helix.

Milieukosten van producten of bedrijven worden berekend aan de hand van de Milieukostenindicator (MKI). De MKI is een resultaat van een LCA en vat alle milieueffecten van een product of productielijn samen in één score, uitgedrukt in Euro’s.

De resultaten in deze case studie zijn gedeeltelijk geanonimiseerd en samengevat ter illustratie. Als je meer wilt weten, neem dan contact op met ons.

 

De milieu kosten (MKI) van Werkkleding

Havep’s milieukosten kunnen onderverdeeld worden in de 4 levensfases van hun producten:

  1. Van vezel tot garen (grondstoffen);
  2. Het spinnen, weven en veredelen van hun doeken;
  3. Het confectioneren van de kleding;
  4. De gebruiksfase.

Zoals te zien is in figuur 1, vindt de grootste impact van hun gehele waardeketen plaats bij de gebruiksfase van hun producten met 40% van de totale milieu impact. De tweede grootste impact hotspot ligt in het vergaren van hun grondstoffen, met 32% van de totale impact.

In deze twee fases valt veel milieuwinst te behalen. Niet alleen in de keuzes die Havep als werkkleding producent maakt, maar ook in de services die ze met hun klanten ontwikkelen.

Waar ligt potentie om te verbeteren?

Gebaseerd op de resultaten, zijn er drie gebieden waarin Havep significant kan verbeteren. Ook wel hun impact hotspots genoemd. Het (1) verzamelen van hun grondstoffen, (2) de levensduur van hun producten, en (3) het gebruik van groene stroom op de productielocatie en binnen de productieprocessen. Met deze informatie kunnen ze nu plannen opstellen om hun impact op het milieu effectief te verminderen.

GRONDSTOFFEN

1/3e van de totale milieukosten zit in Havep’s vezels. Daarom heeft Havep een roadmap opgesteld om deze impact drastisch te verkleinen. Ze werken aan de afbouw van conventioneel katoen en de opbouw van alternatieve vezels zoals tencel, bio katoen en gerecycled polyester.

LEVENSDUUR

Je kleding langer laten meegaan heeft een enorm positief effect op de milieukosten van het product. Hoe langer de levensduur van het product, hoe langer het wordt gedragen. Met een langere levensduur wordt de milieu impact van het product beter verspreid over het aantal jaren.

HERNIEUWBARE ENERGIE

Om hun energie impact zo laag mogelijk te houden heeft Havep op hun dak in Goirle een groot zonnepanelen veld. Daarnaast voorzien ze zichzelf ook in duurzame warmte via een pellet kachel met een CO₂ neutraal proces. Het hout voor deze kachel is afkomstig van duurzaam bosbeheer uit eigen bos. Als kers op de taart verwarmt de kachel niet alleen HAVEP maar ook het naburig gelegen zorgcentrum. Zo probeert Havep ook haar steentje bij te dragen aan het verlagen van de milieukosten in de omgeving.

The total environmental costs of workwear. Expressed in percentages.

De totale milieukosten van de werkkleding van HAVEP. Uitgedrukt in procenten.

Klanten aanmoedigen: Het LCA Compass

Havep neemt zelf actie op deze 3 punten. Maar Havep wil daarnaast duurzaam gedrag ook bij hun klanten aanmoedigen.

Daarom heeft Havep meerdere initiatieven in gang gezet om klanten te betrekken in hun duurzame visie.

GRONDSTOFFEN

Met het HAVEP LCA Compass geeft Havep klanten een transparant inzicht in de milieukosten van hun werkkleding. Samen met Ecochain heeft Havep een tool ontwikkeld die je op 18 verschillende categorieën inzicht geeft in je totale impact van je werkkleding. Denk hierbij aan watergebruik, CO2–uitstoot en toxiciteit.

De impact wordt hierbij gemeten over de volledige waardeketen. Van het telen van de grondstoffen tot aan het einde van de levensduur van je kledingstuk. Daarnaast geeft Havep advies over hoe je de cyclus van je werkkleding verder kunt optimaliseren. Zo ken je als klant de volledige milieukosten van je werkkleding en kan men gericht duurzamere keuzes maken.

LEVENSDUUR VERLENGEN

Om de levensduur van hun producten te verlengen, heeft Havep een Care & Repair service opgezet naast hun hoogwaardige HAVEP product kwaliteit. Hierin delen ze tips over hoe je het beste je werkkleding kunt behandelen en bieden ze reparatie services aan om kleding verspilling te voorkomen.

Als laatste bieden ze een recycle service ‘Collect & Recycle’ aan. Hiermee helpen ze hun klanten met het recyclen van al hun oude werkkleding, schoenen en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM).

Op deze manier draagt men hun favoriete HAVEP broek nog langer. En als het echt niet meer kan- krijgt het kledingstuk een hoogwaardig tweede leven.

Een mooi voorbeeld van hoe iedere stakeholder binnen je waardeketen belangrijk is in je verduurzamingsproces.